Den smyslů

01.05.2015 16:14

    Od první třídy máme zavedenu ve třídě zajímavou tradici. Den smyslů. V rámci tohoto dne si děti mohou vyzkoušet některé činnosti, při nichž běžně využívají své smysly, trochu jinak. Orientovat se v prostoru se zavázanýma očima, hmatem rozeznávat předměty nebo se dorozumět bez využití sluchu. Cílem těchto dní je uvědomit si, jak náročný je život s jistým smyslovým hendikepem.

Tentokrát jsem pro děti zvolila jejich oblíbenou soutěžní formu. 

                                                  Připraveno

 

Děti soutěžily v rozlosovaném složení, celkem ve čtyřech družstvech. První disciplínou bylo hmatová identifikace drobných předmětů a  rozeznání počtu dírek na připravených kartičkách.

Následovalo hmatové pexeso. V časovém limitu měly děti za úkol najít hmatem co nejvíce dvojic stejných náplní látkových pytlíčků. Nebylo to vůbec snadné a nejvíce byl počet tři dvojice.

Po krátké přestávce jsme si vyzkoušeli, jak obtížné je dorozumět se bez sluchu - odezíráním ze rtů. Družstvo dostalo přidělené slovo a to bylo třeba vyslovit (bez hlasu) tak, aby jej "hluchý" spolužák  dokázal poznat. Také tento úkol ukázal se velice náročným.

 

Pak přišela na řadu čich. Zástupci družstev poznávali čichem různé druhy koření, zeleniny i drogerie. 

                                                Zásobník vůní

Vedle napínavého soutěžení probíhala současně výtvarná soutěž družstev v tvorbě plakátu na téma smyslu, který si vylosovalo. Práce měly tedy děti až nad hlavu. Výsledek byl ale moc hezký ( v té chvíli už selhala technika- vybitá baterie, takže plakáty nebyly nafoceny).

Ráno dostali Rafani papír s nakreslenou prstovou abecedou. Jejich úkolem bylo naučit se ukazovat celá slova. Třetí hodinu pak byla na prstové abecedě založena celá soutěž. Zástupce družstva ukazoval dané slovo a to mělo býti co nejrychleji poznáno. Některým to šlo velice hezky.

Bohužel nám už nevyšel čas na tolik oblíbenou ochutnávku :-(. Tak snad příště

Na konci třetí hodiny jsme vyhodnotili nejlepší plakát a vyhlásili vítěze

Bylo jím družstvo ve složení:

IZA ŚMIGOVÁ

SIMČA KREMSEROVÁ

KRISTA VAVROŠOVÁ

PÉŤA CHODUREK

LUKY NOSÁČEK


Toto družstvo nás pak reprezentovalo ve vzájemném finálovém duelu mezi 3.A a 3.B.

A kdo že vyhrál? Zkuste hádat. :-)

Další fotky ZDE

 

 

 

—————

Zpět